понеделник, 29 октомври 2012 г.

Хелоуин

В нощта на 31 октомври границата между мъртвите и живите се отваря и душите на мъртъвците търсят своята жертва, в която да се вселят. Мистика и загадъчност примесени с щипка страх и много хумор, това е добра рецепта, за да се повеселим като облечем цветни костюми и сложим ужасяващ грим.
Хелоун всъщност е езически празник, макар да се свързва най-вече с католицизма и денят на Вси Светии. Произхождът му идва от древните келти под името  Сауин (Samhain). Впоследствие През 9-ти  век папа Григорий IV утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, който в страните с голямо келтско население естествено съвпаднал и се смесил с традиционно съществуващия езически празник. 
Няма как да не направим аналогия и с друг много познат езически празник - Кукерството. Кукерите дори имат по-стара и богата история от келтския празник. Кукери е имало още по времето на траките и се е празнувало в дните на честването на тракийския бог Дионисии. Те, както и страшните костюми за Хелоун, гонят злите духове, но за разлика от западните традиции, те пропъждат и студа и изпъняват ритуали за здраве и плодородие. Честно да си призная не бих искала да срещам кукер в тъмното :)


Вампир с изпочупени зъби

Няма коментари:

Публикуване на коментар